Лікувальні заклади Чернігівщини звітуватимуть за благодійні внески

За сприянням громадських активістів шість із дев’яти лікувальних закладів Чернігова звітують про благодійні надходження та куди саме вони витрачаються.

Також п’ять лікарень, які є підзвітні міській раді, уклали договори із благодійними фондами, через які і поступають гроші до лікарень. А саме, міські лікарні №1, №2, №3, міський пологовий будинок та міська стоматологічна поліклініка. У міській лікарні №4 працює лікарняна каса.

Це було ініційовано з метою створення прозорих механізмів звітування з боку закладів охорони здоров’я а зібрані та використані благодійні внески.

Тепер механізм звітування пошириться й на область.

За ініціативою активістів Інституту аналітики та адвокації, від 31 січня 2017 року начальником Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА (Гармаш П.П.) був підписаний Наказ про співробітництво лікувально-профілактичних закладів та благодійних організацій.

благодійні внески Гармаш наказВ свою чергу Наказом пропонується заключити типовий договір про співробітництво із благодійними організаціями, що діють на території лікувально-профілактичних закладів Чернігівської області. Угоди містять пункти про порядок звітування за отримані доходи та витрати як благодійного фонду, так і медичного закладу. Також згідно договору усі медичні заклади обласного підпорядкування зобов’язуються публічно оприлюднювати звіти про надходження та витрачання благодійних внесків на стендах та офіційних веб-сайтах за наявності.

Програму «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» реалізує громадська організація «Інституту аналітики та адвокації» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

І звичайно ж, на стенах лікувальних закладах мають бути розміщені інформаційні матеріали про права та обов’язки пацієнтів, можливість виключно добровільного пожертвування грошових коштів та матеріальних цінностей благодійним організаціям, медичному закладу.

Це є важливим кроком для побудови якісної та підзвітної людям медицини. А також це необхідно, аби мешканці Чернігівщини бачили, як витрачають їхні благодійні пожертви.

Зі свого боку, ми маємо надію, що система збору та витрачання благодійних внесків стане більш зрозумілою, що в результаті збільшить довіру пацієнтів до медицини в цілому.

Тетяна Романова

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?